Yerli keşif uydusu Göktürk-2 Uzaya fırlatıldı. PDF Yazdır e-Posta
Salı, 18 Aralık 2012 00:00

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2, Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden Türkiye saati ile 18.13'de uzaya fırlatıldı.

Canlı yayınla Ankara'dan da takip edilen fırlatma dolayısıyla TÜBİTAK UZAY'da TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak'ın katılımıyla tören düzenlendi.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip Göktürk-2, Türkiye saatiyle 18.13'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Gansu Eyaleti'ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden uzay yolculuğuna başladı. Göktürk-2, fırlatıldıktan 12 dakika sonra saat 18.25'de 686 kilometre yüksekteki yörüngesine oturdu.

Fırlatma anı canlı yayınla Ankara'dan da takip edildi. ODTÜ yerleşkesindeki TÜBİTAK UZAY tesislerindeki törende, Çin'deki fırlatma üssü ile Ankara ve Norveç'teki yer istasyonlarında görev yapan TÜBİTAK UZAY ekipleriyle canlı bağlantı yapıldı.

Çin'deki Türk görevliler, fırlatmaya dakikalar kala yapılan canlı bağlantıda, fırlatma öncesi morallerin üst seviyede olduğunu belirttiler.

Tamamen Türk mühendislerince yapılan uydu ile Tük uzay tarihinde RASAT'tan sonra ikinci damganın vurulacağını kaydeden yetkililer, uydu yapımında emeği geçenlere teşekkürlerini ilettiler.

Dışarıda havanın eksi 10 derece olduğunu bildiren yetkililer, Çin'deki heyecanın çok yüksek olduğunu aktardılar. Yetkililer, bundan sonraki uydu fırlatma törenlerinin Türkiye'de olması temennisini dile getirdiler.

İlk sinyal alındı

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer, uzaya gönderilen Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk gözlem uydusu Göktürk-2'den ilk sinyalin saat 19.39'da Norveç Trömso'dan alındığını bildirdi.

Beşer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göktürk-2 uydusunun bugün saat 18.25'te yörüngeye yerleşmesinin ardından, 19.39'da uydunun ilk sinyalinin de başarılı şekilde alındığını ve uydu ile Yer arasındaki iletişimin sağlıklı şekilde kurulduğunu ifade etti.

Uydunun çalıştığına dair testlerin de başarıyla kontrol edildiğini anlatan Beşer, bundan sonra uydunun panellerinin de yarın sabah açılacağını ve normal işlevlerine başlayacağını söyledi.

Testler tamamlandıktan sonra yarın Göktürk-2'nin uzaydan yollayacağı ilk görüntüleri almayı hedeflediklerini bildiren Beşer, "Bu tümüyle ekibin tercihi olacak. Görüntü alımından önce belki biraz daha testlere devam edebiliriz. Ancak Göktürk-2'den görüntü alabilecek durumdayız" diye konuştu.

(Haber Kaynağı: cnnturk.com)