Türkiye'nin ilk Proton Hızlandırıcı Tesisi Açıldı. PDF Yazdır e-Posta
Perşembe, 31 Mayıs 2012 09:03

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)'in Saraköy'deki SANAEM tesisinde düzenlenen açılış töreniyle Türkiye'nin ilk proton hızlandırıcı tesisi kullanıma açıldı. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Zafer Alper katıldı. Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, “Bu tesisin ülkemize, milletimize özellikle tıp dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum. Enerji Bakanlığımız, TAEK’e TOKİ başta olmak üzere emeği geçen yüklenici firmaları, mimar, mühendis ve özellikle de bilim insanlarının yürekten kutluyor, milletim adına kendilerine şükranlarımı arz ediyorum” dedi. Erdoğan, “Bugün burada farkı bir heyecanı, büyük bir gururu hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye bugün açılışını yaptığı bu tesisle nükleer teknolojiyi, nükleer teknoloji ürünlerini üretme noktasında gerçekten artık farklı bir boyuta yükseliyor” diye konuştu.

Tesiste özellikle medikal amaçlı nükleer tıp malzemelerin üretimi ile bağlantılı projeler gerçekleştirilebilecek.