2012 Nobel Fizik Ödülleri PDF Yazdır e-Posta
Perşembe, 11 Ekim 2012 12:29

altİsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, yaptıkları deneylerde yakın gelecekte yeni nesil bilgisayar türü olarak çığır açacağı düşünülen kuantum bilgisayarlarının ilk prototiplerini ortaya atan iki bilimadamını 2012 Nobel Fizik Ödülü ile ödüllendirdi. Çalışmaları ayrıca atomik saatlerin yerini alacak yüksek kesinlikte yeni saatler öneriyordu.

Serge Haroche ve David Wineland deneylerinde kuantum parçacıklarını -kuantum mekaniksel özelliklerini kaybetmeden- tuzaklayarak hapsedebilmişlerdi. Çalışma gruplarıyla birlikte iki deneyci birbirlerinden bağımsız olarak parçacıkların kuantum durumlarını ölçen, yaratan ve değiştiren yöntemler geliştirdiler. Bu yöntemlerin elektronik sistemlerde kullanılmasının günümüzde üretilenlerden çok daha gelişmiş bilgisayarlar ortaya çıkaracağı düşünülüyor.

Ayrıntılı bilgi için Nobel Fizik Ödülleri Basın Açıklaması sayfasına göz atabilirsiniz.