Yeni Fizik v.1 PDF Yazdır e-Posta
Perşembe, 01 Mart 2012 00:00

K. O. Ozansoy, Ankara Üniversitesi

Bilim tarihinin çeşitli dönemlerinde "tüm temel problemlerin çözülmüş olduğu, geriye ancak bu problemlerin çözümünde ileri sürülen yöntemlerin ayrıntılı incelemesinin kaldığı" biçiminde ifade edilebilecek karamsar tahminlerin, çağlarının en meşhur bilim adamları tarafından bile zaman zaman dile getirildiği görülmektedir. Bu türden tahminlerin geçersiz kılındığı, çığır açıcı yeni evren anlayışlarının geliştirildiği, bilim, teknoloji, sanat ve toplum hayatında önemli dönüşümlerin baş gösterdiği dönemler için bilim tarihçilerinin uzlaştığı bir ayrışım; antik çağ dönemi, ortaçağ dönemi, rönesans dönemi ve modern bilim dönemi biçiminde yapılmaktadır. Bu dönemlerin her birinde, bir önceki döneme ait, pekçok alandaki yaklaşımların yerini "yeni" tabir edilen yaklaşımların aldığı görülmektedir.