Parçacık Fabrikası'nın Gösterişsiz Tılsımı* PDF Yazdır e-Posta
Cumartesi, 07 Nisan 2012 19:52

B. Zengin ve O. Çakır, Ankara Üniversitesi, Fizik Bölümü

Yüksek enerji öncüsünün geleneksel araştırmalarını tamamlamak için, son yıllarda tau lepton ve tılsımlı "charmed" kuark gibi parçacıkları seri olarak üretmek için hızlandırıcının yeni bir türüne dikkat çekilmektedir (Not: Bugün tılsımlı kuarklar BEPC II (Çin) çarpıştırıcısında, alt kuarklar KEKB çarpıştırıcısında seri olarak üretilmektedir, ayrıca bu fabrikalar tau leptonu da çok sayıda üretmektedir).
* Orijinal Makale: Jasper Kirkby and Christine Sutton, New Scientist, 10 June 1989, p44‐48.