Turing'in Zeta Fonksiyonu Makinesi PDF Yazdır e-Posta
Cumartesi, 22 Aralık 2012 23:23

D. Emirdağ, K.I. İkeda, İstanbul Yeditepe Üniversitesi, Matematik Bölümü

altTuring'in yayınlamışŸ olduğŸu son derece özgün pür matematik çalışmalarının ``Cebir ve Sayılar Kuramı'' üzerine olduğŸunu, özellikle de Riemann Zeta-fonksiyonu ve Riemann Hipotezi ile Turing'in çok yakından ilgilendiğŸini bilen pek kimse yoktur.

Bu çalışmamızda, Turing'in "Riemann Zeta-fonksiyonu Makinası'' olarak adlandırdığı, amacı Riemann Hipotezini incelemek için mekanik olarak Zeta-fonksiyonunun kritik doğŸru üzerindeki noktalardaki yaklaşık değerlerini hesaplamak olan, ancak tasarlandığı halde hiçbir zaman inşa edilememişŸ olan, mekanik cihazı inceleyeceğiz.