Ötegezegen Arama Teknikleri PDF Yazdır e-Posta
Salı, 20 Mayıs 2014 19:50

M. YILMAZ, Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

Güneş Sistemi dışı gezegen araştırmaları, modern astronominin daima en ilgi çekici bilimsel araştırma konularından biri olmuştur. Bunun altında yatan temel neden ise, akıl almaz büyüklükteki kainatta bizlerden başka akıllı canlı varlıkların olup olmadığı sorusudur. Acaba gezegenleri olan tek yıldız Güneş mi? Yakın tarihe kadar başka yıldızların etrafında gezegenlerin var olduklarını tahmin edebiliyorduk ancak nerede ve ne kadar yaygın olduklarını bilmiyorduk. Bu yazıda, yıldızların etrafında gezegen aramada, günümüzde yaygın olarak kullanılan teknikler konu alınmıştır.