Maddenin Yapısı ve Higgs Bozonu PDF Yazdır e-Posta
Pazartesi, 09 Haziran 2014 15:11
M. Zeyrek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fizik Bölümü

LHC'deki ATLAS ve CMS deneylerinin 2012'de açıkladıkları sonuçlar Higgs bozonunun varlığını kanıtlamış, beraberinde 50 yıl önce ortaya atılan kuramsal bir modelin doğrulanması ve parçacıkların kütle kazanma mekanizmasının anlaşılması sağlanmıştır. Maddenin yapısını anlama yolundaki bu büyük adım, parçacık fiziğinde yeni bir milat olarak tarihe geçmiş ve yeni bilimsel araştırmalar için bir çığır açmıştır.