Yıldızların Röntgenini Çekmek: Doppler Görüntüleme Tekniği PDF Yazdır e-Posta
Çarşamba, 24 Aralık 2014 20:27

Hakan Volkan ŞENAVCI, Ankara Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü

Doppler görüntüleme denilince çoğumuzun aklına tıp bilimi gelir. Esasen bu teknik, tıp biliminin yanı sıra farklı birçok bilim dalında yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Astronomide Doppler görüntüleme tekniği, özellikle yıldızların yüzey parlaklık dağılımındaki anormallikleri (Güneş benzeri lekeler gibi), zonklama (pulsasyon) mekanizmalarını ve kimyasal tuhaflıklarını belirlemede kullanılan önemli bir analiz yöntemidir.