İçerik Tıklama Görünümü : 196989
2016 Nobel Fizik Ödülleri: Maddenin Topolojik Fazları PDF Yazdır e-Posta
Salı, 01 Kasım 2016 14:24

Fahri Emre Öztürk, Bonn Üniversitesi, Uygulamalı Fizik Enstitüsü

Bu yılın Nobel Fizik ödülleri 4 Ekim’de yoğun madde fiziği alanına verildi. David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane, ve J. Michael Kosterlitz, maddenin kuantum fazları üzerine yaptıkları teorik çalışmalar ile bilim dünyasındaki en prestijli ödüle layık görüldüler. Üstelik bu başarıya favoriler arasında kütle çekim dalgalarının gözlemi ve karanlık maddenin varlığı gibi keşifler varken ulaştılar. Peki, onların çalışmaları bilimde hangi cevaplanmamış sorulara yanıt bulunmasına yardımcı oldu? Bu çalışmalardan filizlenen araştırmalar yakın gelecekte hangi uygulamalar ile günlük hayatımıza girebilir?