Michelson-Morley Deneyi PDF Yazdır e-Posta
Çarşamba, 23 Eylül 2020 11:21

Oktay YILMAZ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fizik Bölümü

Emmy NoetherRoemer’in uydu gözlemine dayanarak Dünya’nın ya da Güneş sisteminin etere göre hızı hesaplanabilir. Michelson-Morley deneyinin amacı da bir interferometre yardımı ile Dünya’nın etere göre hızını ölçmektir. Işık şiddetinin maksimumlarının ve minimumlarının olduğu yerlerdeki değişim sistemin hızına ve dönme açısına bağlıdır. Fakat deneyin sonunda girişim deseninde herhangi bir kayma gözlenemediği için Dünya’nın etere göre hızı sıfırdır. Işığın hızı Dünya’nın hareketinden etkilenmez.