Işıktan Hızlı Nötrino Sonucu Hatalı mı? PDF Yazdır e-Posta
Parçacık Fiziği
Perşembe, 23 Şubat 2012 23:24

A.M. Güler, ODTÜ Fizik Bölümü

OPERA deneyi, nötrino hız ölçümlerinde elde edilen ilk sonuçları Eylül ayında bir seminerde kamuoyu ile paylaşmıştı. Buna göre CERN çarpıştırıcısında üretilen nötrinolar İtalya'nın L'Aquilla yakınındaki Gran Saso Laboratuarında dedekte edilmiş ve hızının ışık hızından 60 ns kadar hızlı olabileceği açıklanmıştı. OPERA kollaborasyonu bu sonucun bir sistematik hatadan kaynaklanıp kaynaklamadığını araştırmaya devam edeceğini yine bu seminerde duyurdu. Bu kapsamda yapılan detaylı kontrollerde iki noktada hata tespit edildi. Bu iki hatanın etkiyi tamamen ortadan kaldırıp kaldırmadığını henüz bilmiyoruz. En doğru sonuç geçen yıl planlanan ve Mayıs ayında yapılacak olan "short pulsed beam" ölçümleriyle ortaya çıkacak.

Haberin tamamı için tıklayınız.